Koninklijke eer voor drie raadsleden (2014)

Tien gemeenteraadsleden hebben afscheid genomen van de West Maas en Waalse raad. Drie van hen hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen vanwege hun langdurige raadslidmaatschap. Ze mogen zich voortaan Lid in de orde van Oranje-Nassau noemen.
Dat maakte burgemeester Thomas Steenkamp bekend tijdens de laatste vergadering waarin de raad in de oude samenstelling bijeen kwam. Onze cineast Jos Kruisbergen legde een en ander op film vast.

Zo was het ‘laatste uur’ aangebroken voor de nestor van de raad: Karel Kalkers. Bij elkaar 28 jaar lang heeft hij daarin de VVD-vertegenwoordigd. Burgemeester Steenkamp prees hem voor zijn enorme staat van dienst. Kalkers verklaarde voor de camera zich al die jaren volledig te hebben ingezet “en dat heb ik altijd met veel plezier gedaan.”
Mies de Ruiter-Coppes van de FD Boven-Leeuwen nam afscheid na zestien actieve jaren in lokale politiek. Deze ‘moeder van de raad’ toonde zich voldaan en dankbaar; haar vertrek moet worden beschouwd als onder meer een bijdrage aan de verjonging van de gemeenteraad.
En dan was er Johan van den Hurk van de Partij Beneden-Leeuwen. Geen grote prater, aldus de burgemeester, maar wel iemand die als geen ander weet hoe de lokale politiek functioneert. “De vos van de raad”, aldus Steenkamp. Van den Hurk gaf aan dat het afscheid zeer doet, “Maar gezien mijn leeftijd wist ik dat het eraan zat te komen.”
Alle drie gelauwerde raadsleden verklaarden volmondig voor Jos Kruisbergens camera, dat ze zeker weer voor een politieke carrière zouden kiezen als ze het over mochten doen.