De Laak uit Wamel schoolvoetbalkampioen Maas en Waal (2014)

De jongens van basisschool Des Laak zijn schoolvoetbalkampioen geworden. Een jaar lang zal de prachtige beker op een mooi plekje in het Wamelse schoolgebouw te pronk staan. Streekcineast Jos Kruisbergen heeft een spannend filmpje gemaakt van het toernooi met alles wat erbij hoort: felle en mindere acties, uitvallen, voorzetten, slidings, gelukte en mislukte reddingen, van pijn vertrokken gezichten na een onfortuinlijke buiteling, en uiteraard: Interviews.

En dat alles gebeurde op 18 april 2014 op velden die waren omzoomd door toen nog aarzelend bloeiende boomgaarden en onder zware goudgerande wolkenpartijen. De toeschouwers genoten en moedigden aan. En de scheidsrechters Leo Kuijpers en Carel Boone deden hun uiterste best om de zaken in goede banen te leiden. Dat viel allemaal niet mee. “Het spelniveau is niet al te best”, aldus Kuijpers. Boone is evenmin tevreden. Hij onthult een geheim: ”Als scheidsrechter moet je je aanpassen aan het niveau.” Dat beaamt zijn collega. Kuijpers: “Je hebt te maken met grensrechters die niet weten waar ze mee bezig zijn, die doen de vlag maar een keer omhoog of lopen aan de verkeerde kant…”
En daarmee houdt het niet op. “Er lopen jongens bij die nooit voetballen en de spelregels niet kennen”, knikt Leo Kuijpers. “En hun leraren kennen de spelregels vaak ook niet.”
De niet malse kritiek gold overigens niet zo zeer voor het elftal van De Laak. Geen wonder: op één na zijn alle spelers lid van een voetbalclub. “Lekker voetbal”, was het scheidsrechtersoordeel over de inzet van de jonge Wamelnaren, die – en dat mag wel even worden vermeld – tijdens het hele toernooi geen enkel doelpunt tégen kregen.
De kritiek van de arbiters ging overigens niet zo ver dat ze met boze gezichten en hangende oren aan het scheidsrechteren waren. Boone: “ Ik heb er een dag voor vrij genomen en dan: húp de wei in! Het is heerlijk om met de jongelui wat te voetballen en lekker te fluiten.”
De jongens van De Laak wonnen de finalewedstrijd tegen ’t Geerke uit Puiflijk met 0-3. Derde werden de spelers van St. Victor uit Afferden.