Een kusje halen bij oma Diena 102 jaar (2014)

Vlag uit, ballonnen de lucht in, Wamel jubelt. In zorgcentrum Nieuw Hollenhof wordt een bescheiden feestje gevierd. Oma Diena Kruisbergen is honderdtwee jaar oud geworden. Da’s weliswaar geen kroonjaar, maar wel degelijk een respectabele leeftijd.

Eén van haar zonen is Jos Kruisbergen, de vermaarde Maas en Waalse filmmaker. En die heeft een prachtig bewegend monumentje voor haar opgericht: een aangrijpend filmpje waarin talrijke facetten van oma Diena’s leven voorbij komen.
Kijk erna en ontdek hoe West Maas en Waals oudste inwoonster nog in het leven staat. Ze ziet en hoort nog maar weinig, maar ze zit vol humor en is en blijft bij de tijd.
Zo staat ze elke morgen vroeg op om rond een uur of acht haar achterkleinkinderen op te vangen, die op weg naar school trouw langs komen om haar gedag te zetten en bij de deur snel even een kusje te snoepen. “Een feest, elke ochtend weer”, zegt ze. Dat ’t nu vakantie is, vindt ze dan ook maar niks.
Douchen doet ze ook nog zelf: èlke dag. En tot voor kort onderging ze trouw haar dagelijkse portie fitness.
En ze heeft een geheugen als een olifant, de hoogbejaarde slagersvrouw. Vraag haar iets over het Wamel van vroeger en ze begint te bladeren in het geschiedenisboek dat in haar hoofd zit. “Bijna iedereen in het dorp was middenstander”, vertelt ze voor de camera van haar zoon Jos. Diena somt op: “Tien klompenmakers, alleen al in de Kerkstraat; twaalf kruideniers, negen cafés, twee slagerijen, twee schoenmakers, twee petroleumkarren, twee kolenboeren, zes bakkers, twee smeden…”
Zoon Jos kruidt haar relaas met mooie beelden van het Wamel van nu en vroeger. Je ziet het oude Henricus nog in volle glorie, dan de sloop van het mooie klooster. En uiteindelijk het nieuwe ouderencentrum Nieuw Hollenhof met z’n aanleunwoningen waar Diena nu al jaren woont.
Ook de watersnood van 1926 heeft diepe indruk gemaakt op Wamels oudste. Ze kan vol passie vertellen hoe dorpelingen hun have en goed en zichzelf naar de zolder verhuisden. Diena en haar gezin zijn zelf met behulp van een bootje van het dak gehaald en naar de dijk gebracht om uiteindelijk in Tiel terecht te komen, in afwachting van het moment dat het Waalwater weer zou zakken.
Ach, en dan zijn er leuke familieplaatjes: Diena is aan het vissen met de kinderen, er is brand in het dorp, het rivierwater stijgt en daalt met de seizoenen, verjaardagsfeestjes, Sinterklaas, een wandelingetje door het dorp, de Avondvierdaagse. En jawel: ze is ook lang de camera-assistente geweest van zoon Jos!
Dat ze nu 102 is geworden, daar staat ze echt van te kijken. Maar ze denkt te weten hoe het haar is gelukt. “Je wordt oud als je niet chagrijnig bent en elke avond een borreltje drinkt. Twéé borreltjes mag ook, maar dat wordt te duur…