UITVERKOCHT! ZieneMaasenWaal woensdag 17 September 2014

header-28-augustus-2014.jpg

Beste Vrienden van Tweestromenland in Beeld en Geluid,

De Rivier: document voor de eeuwigheid opnieuw te zien op ZieneMaasenwaal!

De Rivier is een document voor de eeuwigheid, zo viel te beluisteren tijdens eerdere voorstellingen van Jos Kruisbergens documentaire ‘De Rivier’. Geen wonder wij nog steeds verzoeken krijgen om meer vertoningen van deze film te verzorgen.

Reden waarom De Rivier het nieuwe ZieneMaasenWaal-seizoen in D’n Bogerd in Druten gaat openen. Op woensdagavond 17 september kan iedereen gratis komen kijken naar de prachtige beelden die Jos Kruisbergen gedurende een lange reeks van jaren in het Gelderse rivierengebied maakte. Het resultaat is een twee uur durende documentaire. “Mijn levenswerk”, zegt onze cineast er zelf over. Prachtige recensies spreken over ‘adembenemende beelden’ waarin de lieflijkheid van het lage water hand in hand gaat met de verwoestende kracht van het hoge water dat de uiterwaarden bestormt. Kruisbergen filmde de dijkverzwaring, de schoonheid van bevroren rivieren en de mensen die ingeklemd raakten tussen het water.

“Het was een tijdrovend project”, vertelt Kruisbergen die sinds de bijna-watersnoodramp en de evacuatie van 1996 zestien jaar lang beelden verzamelde en die uiteindelijk samenvlocht tot een boeiend verhaal. “In die periode struinde ik met mijn geluidsman Geert Megens gemiddeld wel drie dagen per week door het gebied”, zegt hij.

Kruisbergen wordt wel eens de ‘Bert Haanstra van het Rivierenland’ genoemd. In zijn film ziet hij geen enkel facet van de rivieren over het hoofd. Zo is hij op pad gegaan met onder anderen illegale palingstropers uit Heerewaarden, die met gevaar voor eigen leven kilometers ver door het snel wassende water reden om snel hun fuiken te zetten. Zelfs de evacuatie van de goudvis die uit een vijver moest worden gered, komt in beeld.

Streekbewoners die de documentaire zagen, waren vol lof over het uiteindelijke resultaat: “Eindelijk een film waaruit duidelijk wordt hoe wij de rivier al sinds mensenheugenis ervaren.”

De filmvoorstelling op woensdag 17 september begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk voor iedereen. De zaal gaat om 19.30 uur open. Plaatsen reserveren is verplicht: dat kan alleen via deze website www.2bg.nl onder het kopje Reserveren of via onderstaande link

Reserveren voor de film De Rivier

Trailer de film De Rivier