Knallen die je tot in je tenen voelt (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Knallen die je tot in je tenen voelt (2007)
Door Ruud Stoeten

Best een leuke traditie, daar in Balgoij. Uitslapers worden daar halverwege de middag van Nieuwjaarsdag gewekt door loeiharde knallen. Jawel, het is de Carbidclub Balgoij die dan weer in actie komt. Zoals elk jaar op de eerste dag van het nieuwe jaar.

Dan wordt een partijtje oude melkbussen van stal gehaald, daar gaat een brok carbid in. Als er dan een klein scheutje water overheen wordt gegoten, volgt een chemische reactie: een brandbaar gas ontstaat. Dan wordt als de bliksem een stevige bal in het gat van de bus geslagen. Als het goed gaat, bouwt de druk in de melktuit zich snel op. Vuurtje bij een gaatje in de zijkant van de bus en boemmm…

Vroeger werden er in plaats van ballen gewone deksels in de hals van de melkbussen gemept. Maar daar zijn ze vrijwel overal in het land van af gestapt. “Té gevaarlijk”, zo klinkt het voor de camera van Jos Kruisbergen.

Ballen of deksels: het is ook niet zo belangrijk. Bij het carbidschieten gaat het alleen om het enorme kabaal waarmee deze bezigheid de dagen rond het oudejaar opluistert. Knallen die je tot in je tenen voelt…