Een ‘wereldse’optocht in Balgoy (2007)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Balgoij zet carnaval in de steigers (2007)

Door Ruud Stoeten

Wagenbouwer Theo Willems voorspelt het: er zal niet veel publiek langs de route staan als op die zondag de carnavalsoptocht van CV De Moaslanders in het 700 inwoners tellende Balgoij voorbij trekt. “Kan ook niet anders: iedereen doet mee”, grapt hij in het filmpje dat Jos Kruisbergen en Geert Megens enkele dagen tevoren maakten in het dorpje.

Ze waren bij de optocht-voorbereidingen van onder meer de groep Zonnedael, zagen hoe het sprookje Ali Baba en de veertig rovers tot leven kwam. Ze filmden in de verwarmde oud-en-nieuw-feesttent die speciaal voor de wagenbouwerij is blijven staan. En waren in het Dorpshuis waar de plaatselijke harmonie Kunst Na Arbeid volop aan het repeteren was.

Kortom: Balgoij zet carnaval in de steigers.

De optocht van zondag moet een van de hoogtepunten worden. Uiteraard zal ons filmteam erbij zijn: waarschijnlijk maandag al kunt u de resultaten op deze site zien. “Bijna iedere straat komt wel met een eigen kar”, verklapt Anja Arts al vast. Net als Theo Willems verwacht ze niet veel volk langs de route: “Twee paarden en zes koeien”, voorspelt ze. Maar dat geeft niks. Lol hebben, daar gaat het om. “We beginnen bij de kroeg en we eindigen bij de kroeg.”