Primeur van Riannes duurzame damesmode voor Persings kerkje (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Ruud Stoeten

Duurzame mode noemt ze het. Rianne van der Steen uit Megen oogt een tikkeltje verlegen, maar haar dameskleding is imponerend. Klassiek maar toch eigentijds, opvallend en toch ook weer niet. Soms met imposante maar comfortabele kragen. Stralend wit maar ook opvallend kleurrijk. De creaties van Rianne hebben iets statigs. Zeg maar gerust: iets koninklijks.

Riannes modecreaties staan als standbeelden opgesteld in het prachtige historische kerkje van Persingen. Een perfecte expositieplaats: in het hartje van de Ooijpolder, half verscholen in het groen. Want Riannes mode is duurzaam, zo vertelt ze onze cineast Jos Kruisbergen. Haar mode is gemaakt van natuurlijke materialen als wol, zijde en leer. Elke creatie kan ik elke maat worden gemaakt. Het is een soort missie: zorgen dat de kijkster, koopster, draagster zich ervan bewust wordt “dat het door mensenhanden is gemaakt, het heeft tijd gekost, is géén onderdeel van de massa die soms al wordt weggegooid voordat het voor de eerste keer is gewassen…”

Rianne wilde vroeger architect worden. Toch keek ze altijd met een scheef oog naar haar moeder die coupeuse was. Uiteindelijk werd het een mix van creativiteit, ontwerpen en kleding maken. Ze belandde in modeland en volgde de Modeacademie in Rotterdam, werkte in Londen en bij toonaangevende mode-ateliers in Nederland. Om daarna met haar eigen modelabel Rianne van der Steen Couture te beginnen. In Megen heeft ze haar eigen studio.

De allereerste presentatie van haar allereerste modecollectie in augustus 2017 betekende een primeur. Riannes mode pronkte sereen in het Persingse kerkje onder het motto A Fashion Pilgrimage. De belangstelling voor de expositie was groot. Filmkunstenaar Jos Kruisbergen is ervan overtuigd: “We gaan meer horen en zien van Rianne. Dat wordt een grote…!”