Romeins tintje aan opening Junior college (2007)

Romeinen gaven een apart tintje aan het openingsfeest rond het nieuwe Juniorcollege van Pax Christi in Druten. Maar het waren soms wel eigentijdse Romeinen die de boel opfleurden: een bril, een beugel: zaken die aan het begin van onze jaartelling compleet onbekend waren. Waarom ze erbij waren? Diepgravend onderzoek heeft uitgewezen dat er achttien eeuwen geleden een Romeinse villa heeft gestaan op de plaats van het nieuwe schoolgebouw. En die herinnering moet in ere worden gehouden, vonden de organisatoren van het feest.

Eigenlijk was het gebouw al een maand of vijf in gebruik. De leerlingen en de leerkrachten hadden zich dus al een beetje kunnen inwerken voor de officiële ingebruikname op 8 juni 2007; ze konden vast wennen aan heel veel nieuws.

Het juniorcollege vangt ex-basisscholieren op een ‘andere’ manier op. ‘Open’ en ’transparant’ zijn de trefwoorden voor het ‘onderwijs van de toekomst’ dat hier wordt gegeven. De kinderen zijn hier bezig in ’thuishavens’ en ‘leerdomeinen’; niet meer alleen in klassenverband maar vooral individueel en in kleine koppels (voor de jeugd die wat moeite heeft met leren) of grotere groepen (voor wie het wat gemakkelijker afgaat).

Vooralsnog telde het Juniorcollege 600 leerlingen – verdeeld over drie groepen – die daar het eerste en tweede leerjaar van het voortgezet onderwijs volgden.

Het was erg warm, maar vooral ook bijzonder gezellig tijdens de openingsdag. Niet alleen de ‘Romeinen’ gaven acte de présence, er waren  ook optredens van jumpers, breakdansers, turners, en uiteraard van talrijke officials die toespraken hielden en het glas hieven.

Jos Kruisbergen en Geert Megens legden het allemaal vast in beeld en geluid. Bovendien maakten ze opnamen van het fraaie interieur van de nieuwe school.