Oranje tot de laatste snik (2010)

Vakantie? Cineast Jos Kruisbergen trekt zich er niks van aan. Af en toe begint ’t ineens te kriebelen. Er valt hem iets in, hij krijgt een tip of struikelt over iets interessants. Dan grijpt hij zijn camera en trekt – vaak samen met zijn geluidsman Geert Megens – het land van Maas en Waal in. Neem nou de WK-finalewedstrijd tussen Nederland en Spanje vorig jaar. Iedereen zat achter de buis. Iedereen, behalve dan Jos Kruisbergen.
Hij filmde van Wamel tot Wijchen prachtige taferelen zoals uitpuilende feestzalen en zinderende cafés, schoot mooie beelden in oranjestraten, signaleerde een totaal verlaten kermis in Hernen waar zo’n beetje alle inwoners zich in en rond hun dorps-‘stadion’ hadden verzameld. Hij filmde autoloze wegen en een compleet verlaten Prins Willem-Alexanderbrug. Schilderde het openluchtbad in Dreumel, waar de jeugd rondspartelde in, jawel, oranje zwemwater. En maakte opnamen bij het Afferdense muziekgezelschap Eendracht, waar het instrumentarium voor één keertje was uitgebreid met vuvuzela’s en bierflesjes.
‘Oranje tot de laatste snik’, zo heet het filmpje dat Kruisbergen samenstelde. Die ‘laatste snik’ kan letterlijk worden genomen. Want uiteraard was onze cineast er ook bij toen na het Hollandse finaleverlies de oranjestraten in de regio werden afgetuigd.
En zó verdrietig waren de Maas en Waleres nou ook weer niet vanwege de nederlaag: “We zijn toch heel ver gekomen? En we hebben het hier in de buurt prima naar de zin gehad.