Wat is een dorp zonder kerk (2010)

Het was een groot feest, medio september 2010 rond en in de Beneden-Leeuwense Alphonsuskerk. Een feest dat zou bewijzen hoe belangrijk een kerkgebouw voor een dorp is. Ook al komen de mensen er niet meer zo vaak als vroeger: de kerk blijft een verzamelplaats en een plek waar je jezelf af en toe even aan een geestelijke inspectie kunt onderwerpen.

Het feest had als stralend middelpunt de befaamde ‘Topolino van pastoor Zijlmans’. Dat oude Fiatje en z’n markante bestuurder trokken tussen 1930 en 1950 diverse malen naar Lourdes, een tocht van wel 1400 kilometer.

In het najaar van 2010 stond die Topolino (nou ja: haar tweelingzusje dan) te blinken op het kerkplein. Temidden van een trotse groep vrijwilligers die het voertuigje van de schroothoop hadden gered. En vooral ook: perfect hadden gerestaureerd. Ze wilden er als initiatiefnemers nog éénmaal mee naar Lourdes.

Tijdens het drukbezochte feestweekeinde in en rond de kerk stond het gebouw al deels in de steigers. Dat was hard nodig, vertelt pastoor Sjef van der Maazen voor Jos Kruisbergens camera. Want de kerk van Lauwe, gebouwd tussen 1898 en 1900, werd ernstig bedreigd door slijtage en grote lekkages, waardoor de rijke schat aan beelden en mozaïeken groot gevaar liep.

“Kerk te kijk”, zo was dat feestje gedoopt. De initiatiefnemers hadden een grote tentoonstelling ingericht rond het ‘Rijke Roomsche Leven’ van weleer: met allerlei kerkschatten en kleding uit een grijs verleden die in de schijnwerpers waren gezet. En jawel: kapelaan Stefan Schrevers had zich in een antiek herderlijk gewaad gestoken, compleet met traditionele bolhoed.

Ze komen allemaal aan het woord in de documentaire van Jos Kruisbergen: de pastoor, de kapelaan, initiatiefnemer Kees van Hulst van de tentoonstelling. En Hans Jurriëns van de werkgroep die de oude Fiat Topolino een nieuw leven had gegeven. Een drijvende kracht achter de restauratieplannen is ook Joop Huisman geweest. Hij was enige tijd daarvóór overleden en werd zeer gemist in dat verder zo vrolijke weekeinde. “Hij heeft z’n ziel en zaligheid erin gelegd”, zo klonk het.

Voordat de ‘Pastoor Zijlmans Memorial Tour’ met de oude Topolino van start kon gaan, werd het antieke autootje gezegend door pastoor Van der Maazen en zijn kapelaan. Stefan Schrevers veroorzaakte een hoosbui van wijwater die niet alleen op het Fiatje neerdaalde, maar ook op het kerkplein en de talrijke belangstellenden.

Nog éénmaal op pad met de Topolino, zo was de bedoeling. En daarna het markante wagentje bij opbod verkopen ten bate van de kerkrestauratie.

Die veiling werd een dikke twee maanden later – na een geslaagde pelgrimstocht – ook inderdaad gehouden. Drutenaar Frans van Haren kwam met het hoogste bod: een kleine 22.000 euro. Hij is niet alleen verzamelaar van historische auto’s, maar hij vindt het ook belangrijk dat kerkgebouwen in stand worden gehouden. Voor hem sneed het mes dus aan twee kanten.

De film van Jos Kruisbergen laat beelden zien van de tentoonstelling en andere activiteiten in de kerk, de zegening van het autootje en uiteindelijk de Topolino-veiling.