Een ode aan Terschelling en zijn beroemdste bewoner Hessel (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Een ode aan Terschelling en zijn beroemdste bewoner Hessel

Verkoop van muziekcafé de Groene Weide is het einde van een tijdperk

Ook op vakantie neemt Jos Kruisbergen zijn camera mee, dit jaar ging hij naar Terschelling. De prachtige natuur daar is geweldig, maar ja het is geen Land Maas en Waal, dus koos de onvermoeibare filmer een andere hoofdpersoon: Hessel van der Kooij, kroegbaas én muzikant.

De ‘Bruce Springsteen van Terschelling’ werd in 1955 op het eiland geboren, heel Nederland kent hem onder zijn voornaam Hessel. Het café de Groene Weide in Hoorn kocht hij op jonge leeftijd en maakte er een bedevaartsoord voor muziekliefhebbers van. Na optredens aan wal, met zijn band, werd hij zo beroemd dat vakantiegangers speciaal voor Hessel en muziekcafé de Groene Weide naar Terschelling togen.

In 1985 zorgde het lied Terug naar Terschelling voor een landelijke doorbraak, vijf jaar later scoorde Hessel een hit met het zelfgeschreven Brother Sagitarius, in 1991 speelde hij twee avonden in een uitverkocht Ahoy. Zijn dochter Tess bleek een uitstekende stem te hebben en zong al jong met haar vader de sterren van de Terschellingse hemel. Het cafe-restaurant zat steeds stikvol, er reed zelfs een speciale bus van en naar Hoorn. In 2003 kwamen zijn fans massaal naar de Heineken Music Hall en in 2017 volgde het Ziggo Dome.

Na ruim vijftig jaar horeca, duizenden optredens én corona hielden vader en dochter het voor gezien, in november vorig jaar speelden ze voor het laatst samen: de Groene Weide staat te koop. In zijn tuin vertelt Hessel aan Jos Kruisbergen waarom Terschelling zo bijzonder is, tussendoor zien we beelden van het eiland, toeristen die met bootladingen vol aankomen en natuurlijk de zee. Een wat oudere klant van Hessel vertelde hem dat hij na zijn dood terug zou komen als de hemel minder mooi bleek te zijn dan Terschelling.

Nu te zien! Op www.2bg.nl