Eerste spade in de grond Nijmeegse nevengeul (2012)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

Eerste spade in de grond voor Nijmeegse nevengeul

hebben het maar makkelijk. Neem nu Hubert Bruls van Nijmegen, hij steekt een spade tien centimeter in de grond, gooit een kluitje twintig centimeter verderop en roept: “Drie, twee een, ik verklaar de nevengeul voor geopend.” Daarna moet er nog drie jaar gegraven worden, maar dat doen vakmensen.

Van 2012 tot 2020 volgden documentairemaker Jos Kruisbergen en geluidsman Geert Megens het project. Bij de start van de graafwerkzaamheden is ook Melanie Schultz van Haegen – Maas Geesteranus aanwezig. De minister van Infrastructuur en Milieu met de langste naam en het kortste geheugen. Ze noemt de nevengeul bij Nijmegen een goede maatregel om de waterstand in de Maas te verlagen.

Hubert Bruls memoreert dat het bekend maken van de plannen om een nevengeul te graven, in 2000 een grote schok was voor de mensen aan de Lentse kant waarvan de huizen moesten wijken. “Het meest dramatische besluit in deze plannen.” In vogelvlucht brengt de camera de omvang van het project in beeld en ook de in aanbouw zijnde brug De Oversteek.

Daarna maken we een sprong naar 2020. De Waal schittert in de zon, de Spiegelwaal verdubbelt de schoonheid van de stad die na ruim twintig eeuwen de rivier omarmt.