Historische plek Fort Sint Andries (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Historische plek Fort Sint Andries

Door Nicole Megens

Jos Kruisbergen, de befaamde Maas en Waalse chroniqueur, ondernam een fascinerende reis naar het historische Fort Sint Andries in Heerewaarden, vastgelegd met zijn camera en drone. Het fort, doordrenkt van een lange en opmerkelijke geschiedenis, bevindt zich op een plek waar de Maas en de Waal elkaar bijna kussen. Eeuwen geleden zag dat er echter heel anders uit, met massa slachtingen door Julius Caesar.

Gijsbert Smits, de historische verhalenverteller en beheerder van Fort Sint Andries, enthousiasmeert met zijn levendige vertellingen. Het fort, strategisch van belang door de eeuwen heen, werd ooit gebouwd door de Spanjaarden en was tot 1780 het langst bemande fort van Nederland, met een garnizoen van wel 300 man. De verschuiving van de rivier leidde tot de bouw van een nieuw fort.

Heerewaarden’s eiland, ooit een niemandsland tussen Varik en het Brabantse Maren Kessel, heeft getuige mogen zijn van diverse bezettingen, waaronder Duitsers en de Luchtmacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele soldaten in een hinderlaag gelokt en gedood. Het fort, deels gerestaureerd, herbergt nu zeldzame planten en dient als beschermd natuurgebied en monument. Regelmatig toegankelijk, biedt het fort twee keer per jaar een speciale rondleiding. De verhalen van Gijsbert Smits, geprezen als prachtige verteller door Jos Kruisbergen, maken de geschiedenis van Fort Sint Andries nog levendiger. Kruisbergen filmt al 30 jaar als vrijwilliger voor Tweestromenland in Beeld en Geluid het wonen, werken en leven in het Rivierengebied. Voorheen maakte hij reportages en documentaires voor de landelijke televisie. De film is te zien op www.2bg.nl