Muisje maakt restauratie Alphonsuskerk mede mogelijk (2011)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Muisje maakt restauratie Alphonsuskerk mede mogelijk

Het is alweer tien jaar geleden dat de restaurateurs van de Fiat Topolino het autootje voor 18.000 euro verkochten en het bedrag aanboden aan pastoor Sjef van der Maazen; als bijdrage in de peperdure restauratie van de monumentale Alphonsuskerk van Beneden-Leeuwen.

Jaren had het team gewerkt om ieder onderdeeltje van de Topolino (Italiaans voor muisje) te ontroesten, schoon te maken, te spuiten of zelfs nieuw te maken. Een monsterklus waarbij bijbelse wijsheid en bovenaards geduld onmisbaar waren.

Met net zo’n autootje is Petrus Adrianus Franciscus Zijlmans, pastoor van Beneden-Leeuwen tussen 1930 en 1950 vele malen op bedevaart naar Lourdes geweest. Net thuis van zijn 25ste bedevaart, het motortje van de Topolino was nog niet afgekoeld, overleed de pastoor op 9 juli 1950 in zijn bed. Zestig jaar later reed het Zijlmans Memorial Team de route opnieuw, aan het einde van de rit werd het uitgeputte muisje verkocht aan autoverzamelaar Frans van Haren.

Natuurlijk stond Jos Kruisbergen bij de uitreiking van de cheque vooraan met zijn camera. Daardoor kunnen we nu nog zien hoe blij Sjef van der Maazen is met de cheque. Ook is duidelijk dat de goedlachse herder het er maar moeilijk mee heeft dat Den Bosch hem overplaatst naar Geldrop. Maar ja, de mens wikt, en de bisschop beschikt nu eenmaal sinds God zwijgt in alle talen.