even, is het leven buiten haar oevers getreden; stijgt het water boven eigen schoonheid uit. het landschap wordt dan weer de Hof van Eden; waar alles weer een naam krijgt voordat het ontspruit.
en daar, middenin, sta jij; als een boom; die aan de zondeval muit; verleid, door wat onder water bleef; geplukt boven water uit.
rivier; elke avond blijf ik verrukt naar je staren maar mag je alleen vanaf de brug bevaren…
Janne-Lore Wassink
Maas en Waals gevecht tegen Gat van Maasbommel
Begin december 2012 werd ‘ie vertoond in Maasbommel. En onlangs, op 5 april 2012, nog een keer in ’t Trefpunt in Deest: de nieuwste film van Jos Kruisbergen over het jarenlange Maas en Waalse gevecht tegen ontzanding. “Met de film Het land van zand en water heeft cineast Jos Kruisbergen een fantastisch tijdsdocument gemaakt”, schreef De Gelderlander op 7 december 2011, kort voor de première in Maasbommel. Hieronder het artikel:
Première film over Maasbommel
MAASBOMMEL – Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid draait donderdag zijn nieuwste film in De Hanze in Maasbommel. Die gaat over de strijd tegen ontzanding. Burgemeester Thomas Steenkamp deelt gebak uit en bode Joop hangt de vlag in top bij het gemeentehuis in Beneden-Leeuwen. Het is 17 december 2002. Gedeputeerde Hans van Boxem is naar het Land van Maas en Waal gekomen om het grote nieuws te brengen: het Gat van Maasbommel gaat niet door. Een zeshonderd voetbalvelden grote binnenzee van dertig meter diep is voorgoed van de baan. Het ontzandingsplan, codenaam F3b, heeft 22 jaar de gemoederen bezig gehouden. Wegen werden gebarricadeerd, het provinciehuis bestormd. Acties die het landelijke nieuws haalden. Met de film Het land van zand en water heeft cineast Jos Kruisbergen een fantastisch tijdsdocument gemaakt. De film volgt de plannen voor de grootscheepse ontzanding bij Maasbommel van het prille begin tot aan het glorieuze einde.