Looconachtmuseum in Wamel verandert de wereld (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Looconachtmuseum in Wamel verandert de wereld

Door Jos Kruisbergen

Het begon als een onschuldig geintje in de gezellige Wamelse Dorpsstraat. Een groep vrienden, die elke zaterdagmiddag bij elkaar kwam voor een ontspannen glaasje en om het laatste nieuws van zowel het dorp als de wereld te bespreken, zette een ludiek plan in werking. Cineast Jos Kruisbergen, maakte tijdens het carnaval een reportage die nu een onverwachte wending heeft genomen en heeft geresulteerd in de geboorte van het Looconachtmuseum.

Jos besloot in zijn carnavalsfilm de ondertiteling te voorzien van Tonny Cobussen als nachtburgemeester en het hilarische interview van Willy van Gruijthuijsen vertaalde hij naar de bijnaam ‘locoburgemeester’. Bij de informele borrelpraat bedachten ze voor Gerard Looman van studio Max de naam ‘grif-hier’. Al snel ontstonden er foto’s, lijstjes en zelfs een ambtsketen, waarmee de vrienden hun ludieke creatie compleet maakten. Er werd zelfs een naam bedacht voor het museum.

De volgende stappen werden genomen: een fotogalerij moest worden ingericht, ambtsketens werden vervaardigd, en er moest zowel een ludieke als officiële onthulling plaatsvinden. Maarten Verbeek werd benoemd tot ceremoniemeester, waarmee het feest bijna compleet was. Er ontbrak alleen nog de feestelijke opening met genodigden.

De lokale dorpsjournalist, Pieter den Boeft, beschreef het treffend in de film: “Het is een vriendengroep, en als de wereld zou luisteren naar deze mannen, zou de wereld er anders uitzien.” Of er een vervolg komt, blijft onduidelijk, maar in het museum werd nog lang nagefeest. De film is te bekijken op www.2bg.nl. En op facebook Jos Kruisbergen

Zwarte dag voor Wamel: Beslist het dorp over de toekomst van de kerk?

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Zwarte dag voor Wamel:

Beslist het dorp over de toekomst van de kerk?

Door Jos Kruisbergen


Op zondag 15 oktober 2023 beleefden de inwoners van Wamel een droevige dag. Voor het eerst in maar liefst 1100 jaar moest de kerk haar deuren sluiten. Terwijl ik door ons schilderachtige dijkdorpje liep, vroegen mede-Wamelnaren mij om de sluiting van onze kerk te documenteren, omdat dit een unieke gebeurtenis was. Dit bracht herinneringen naar boven aan vroeger, toen kerken werden gebouwd in plaats van gesloten, en de kerk een centrale rol speelde in het leven van katholieken, waaronder mijn 107-jarige moeder. Lees verder

‘Dankzij Bloak praotte wi-j nog Maos en Waols’ (2009)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

door Bas van der Hoeven

 ‘Dankzij Bloak praotte wi-j nog Maos en Waols’

Ach, de tijden dat Tonnie Blanken en Kees Konings triomfen vierden zijn allang opgelost in sigarettenrook en bierwalm. Toch veert jong en oud nog steeds op bij de naam Bloak. Bij carnavalsvereniging De Blautuuters begon de victorie, de eerste cd verkocht als een trein, de club kon van de opbrengst nieuwe pakken kopen.

Het succes breidde zich uit naar Maasbommel, Wamel en uiteindelijk was Bloak een begrip in heel Maos en Waol. Het duo trad ook als trio op. Met Daysy Joseph, een kop kleiner dan de twee crooners, maar met een stem als een klok. Jos Kruisbergen filmde menig concert van de zanggroep, Geert Megens zorgde dat de ‘sound of zuiplust’ onvervormd op de band kwam. Kolkende zalen, armen omhoog, meedeinen maar. En meebrullen natuurlijk, in de biertoon: Moi, moi, moi moi Appeltèrre…!

De liedjes gaan over geboortegrond, over wat mensen verbindt, in het dialect dat met de paplepel werd ingegeven. Jong en oud zingen alles van voor tot achter mee. Jongelui misschien wel het hardst. “Zonder Bloak zou iedereen hier Algemeen Beschaafd Nederlands praotte”, verklaart een bezwete tiener. “Mar Bloak blaost onze cultuur nij lève in. Da’s ech nie normaol jonge!”

Dankzij Blaok praotte wi-j nog Maos en Waols, nu te zien op 2bg

Heteluchtballon landt in Wamel (2015)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Heteluchtballon landt in Wamel (2015)

Door Ruud Stoeten

Vrij als een vogel in de lucht. Nou ja, vrij? Niemand, zelfs de piloot niet, weet van tevoren waar een heteluchtballon uiteindelijk terecht komt. En zo kon het in het laatste weekeinde van juni 2015 zomaar gebeuren dat zo’n ballon rakelings over de bebouwing van het dorpje Wamel scheerde. En uiteindelijk een piepzachte landing maakte bezijden de Van Heemstraweg: in het hooigras dat klaar stond om te worden gemaaid.

Jos Kruisbergen zit gezellig met zijn gezin in de tuin te genieten van het vooravondzonnetje, als dat zonnetje ineens wordt verduisterd door de schaduw van de reusachtige ballon. Uiteraard grijpt onze filmkunstenaar meteen zijn camera en zet hij de achtervolging van het gevaarte in. Want het is overduidelijk dat de ballon zo laag vliegt om een nabije landing te kunnen maken. Geen probleem in het landschap van Maas en Waal dat niet alleen prachtig is, maar ook heel open.

Naarmate de ballon dichter bij de grond komt, zie je dat de poppetjes in de enorme rieten mand druk fotograferende mensen zijn, en één mannetje dat letterlijk en figuurlijk aan de touwtjes trekt.

De inzittenden hebben genoten van de tocht, zo laten ze Jos Kruisbergen na de landing weten. Neem nou Edith IJloof, die net als de rest van de passagiers in Beesd is ingestapt. “Erg spannend”, vindt ze het. “Je weet nooit waar je zult landen.”

Theunie van Haarlem is helemaal lyrisch. Zij en haar man hebben de ballonvaart cadeau gekregen van hun kinderen, voor hun 50-jarige huwelijksfeest dat ze een week eerder vierden. “Prachtig”, zegt Theunie. “Dit was m’n grote wens!” Dochter Michelle Kant vindt het weliswaar erg spannend, “maar in heb engere dingen meegemaakt.”

Het is leuk om te zien hoe na de landing de ballonvaarders meehelpen met het opvouwen en inpakken van de ballon, zo vinden ook de talrijke toeschouwers die vanaf de weg toekijken.

Wat vindt de piloot zèlf eigenlijk van zo’n ballonvaart? “Ach”, zegt hij, “ik doe het elke dag.” Da’s duidelijk niet de hele waarheid. Net zo min als zijn opmerking: “Wat ík het leukst vind, is het inpakken achteraf…”

RaboclubSupport (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Wanneer een nieuw gebied wordt aangewezen voor bouwactiviteiten, is het van groot belang dat een archeologisch onderzoek wordt uitgevoerd voordat er daadwerkelijk wordt gebouwd. Dit onderzoek onthult hoe mensen in vroegere tijden leefden, door het bestuderen van overgebleven sporen en artefacten die ze hebben achtergelaten. Het vertelt het verhaal van degenen die ooit op die plek hebben gewoond en gewerkt. In het jaar 2023 bestaat “Tweestromenland in Beeld en Geluid” al meer dan 29 jaar. Gedurende al die jaren heeft Maas en Waalse chroniqueur Jos Kruisbergen zich als vrijwilliger ingezet om bijna dag en nacht het leven, werken en wonen in de regio Maas en Waal vast te leggen.

Als voorzitter ben ik trots op het toegewijde team van vrijwilligers en adviseurs die belangeloos bijdragen aan dit project. Samen werken we eraan om het culturele erfgoed van onze regio te bewaren en door te geven aan toekomstige generaties. Het vastleggen van deze verhalen in beeld en geluid is een kostbare onderneming. Daarom roep ik op tot uw steun. Van 4 tot 26 september heeft u de kans om ons te ondersteunen door te stemmen bij Rabobank ClubSupport op “Tweestromenland in Beeld en Geluid”. Uw stem kan helpen om dit waardevolle werk voort te zetten en de geschiedenis van onze regio levend te houden voor de komende generaties.

Voorzitter Wim Lamers