Sint-Victor Wamel wordt cultuurtempel (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Sint-Victor Wamel wordt cultuurtempel

Het lijkt onafwendbaar dat de Sint-Victor en Gezellenkerk in Wamel een tweede leven als cultuurtempel tegemoet gaat. Een kwestie van tijd. Die optimistische conclusie kun je trekken na het zien van de film Voor het zingen: de kerk in! van Jos Kruisbergen. De cineast van Tweestromenland in Beeld en Geluid heeft het ‘laatste concert’ van popkoor Con Brio in de kerk zo indrukwekkend in beeld gebracht dat een tweede leven als cultuurtempel logisch lijkt. De goddelijke galm, het kleurrijke lichtspel onder de gotische bogen, de gebrandschilderde ramen…

Het godshuis in Wamel is de zoveelste katholieke kerk in het Land van Maas en Waal die ‘aan de eredienst is onttrokken’. In gewonemensentaal: het gebouw gaat dicht en wordt verkocht aan de hoogste bieder. Maar niet in Wamel. Na afloop van het concert laten veel bekende en minder bekende dorpelingen weten dat ze een WamelDome helemaal zien zitten. Ook oud-pastoor Kurstjens ziet kansen. Hij was het die in 1969 als jong pastorke ruim baan gaf aan Jeugdkoor Con Brio. Eén keer in de maand mochten toen nog piepjonge Wamelnaren een beatmis verzorgen. Het was het begin van een lange, rijke traditie. Con Brio is nu een popkoor waarin opa’s en (klein)kinderen vrolijk samenzingen.

De modernisering van de eredienst kon ook in Wamel de leegloop van de kerk niet stoppen. Maar als er één dorp is waarin het kerkgebouw behouden kan blijven voor de gemeenschap is dat Wamel. Een dorp vol muzikaliteit, eensgezindheid en actieve vrijwilligers. Het bisdom hoeft niet dwars te liggen: het pastorale werk kan gewoon doorgaan: wie God zoekt, vindt Hem overal.

In de film Voor het zingen: de kerk in! klinkt als een der laatste nummers Dreamer van Supertramp: ‘Dreamer, you’re nothing but a dreamer’. Misschien geldt dat ook voor de Wamelnaren die van de kerk een WamelDome willen maken. Misschien zijn het allemaal dromers, maar wie nooit droomt wordt nooit wakker met een goed idee.

Zo’n feest dat krijgt de koningin nog niet (2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

‘Zo’n feest, dat krijgt de koningin nog niet’

Koninklijke onderscheiding voor Mieke de Bast

Het duurde even voordat Willem Alexander doorhad wat heel Wamel al vele jaren weet: Mieke de Bast verdient een medaille. Dit jaar kreeg de 86-jarige dan eindelijk wat ze verdient, ze is op Koningsdag benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Burgemeester Vincent van Neerbos mocht de versierselen opspelden, Mieke was verguld met de vorstelijke erkenning voor haar vrijwilligerswerk.

Jos Kruisbergen, van Tweestromenland in Beeld en Geluid, was natuurlijk met camera aanwezig om de stemming in de uitbundig versierde Sint Henricusstraat vast te leggen voor het nageslacht. Alle bewoners zijn het roerend eens: Mieke de Bast heeft de onderscheiding dik verdiend.

“Ik vraag me af wanneer ze heeft gegeten en geslapen”, vraagt Joop Lamers zich af. “Altijd was Mieke bezig.”

Frans van Kessel: “Wie moet nu Mieke het rustiger aan wil doen het oorlogsmonument en omgeving schoonhouden?”

Maar op Koningsdag maakte verder niemand zich zorgen om een eventuele opvolger voor de blijmoedige vrijwilligster die brieven rondbracht en collecteerde voor verenigingen, zwerfvuil ruimde en de gft-bakken aan de straat zette. Zelfs harmonie Koningin Wilhelmina was uitgetrokken om Mieke muzikaal te eren. Ze maakte een vreugdedansje op de vrolijke marsmuziek en riep: “Wat een eer! Zo’n feest, dat krijgt de koningin nog niet.” 

VOLGEBOEKT! Donateursavonden 26,27,28 april 2024

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Nieuwste films van Jos Kruisbergen in première.

Door Nicole Megens

 

Het belooft weer een feestje te worden in Den Bogerd in Druten. Cineast Jos Kruisbergen komt met de nieuwste en nog nooit vertoonde documentaires over het mooie land van Maas en Waal. Tweestromenland in Beeld en Geluid bestaat precies 30 jaar. Het is wel heel bijzonder dat Jos Kruisbergen al 30 jaar als vrijwilliger filmt voor de Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid, en dat is niet uniek voor Nederland maar misschien wel voor de hele wereld, zeggen deskundigen. Filmverhalen voor nu en latere generaties maken dit weer een fantastisch programma. Er worden 8 nieuwe documentaires vertoond, waaronder een over de Weurtse smid Jan Lemmen. Ook een portret van de 90-jarige Henk Engelen uit Winssen die met zijn vriend Sjaak Willems uit Ewijk over hun boerenleven vertelt en de polder in een binnenzee zien verdwijnen. Een aangrijpende documentaire over de sluiting van de Donatuskerk in Altforst, waar na 132 jaar een einde aan komt. Het muziekspektakel Loofields in Wamel waar jong en oud en het talrijke publiek aan hun trekken komen op dit hoogstaande muziekfestijn. “Wonen in Waterland” mag je beslist niet missen, en de documentaire “Niftrikse Rotzooi is Goud Waard” uit het jaar 2000. De Batenburgse Cor Laurant heeft op een humoristische manier geen goed woord over Rijkswaterstaat en de Provincie Gelderland, zijn mooie en schone Maas waar niet in gezwommen mag worden Donateurs hebben inmiddels het volledige programma ontvangen. Voor niet-donateurs is het mogelijk om te boeken via de website van www. 2bg.nl. De filmvoorstellingen zijn op vrijdag 26 april, zaterdag 27 april om 20.00 uur in Bogerd Druten, en zondag 28 april om 14.00 uur.

CON BRIO JUKEBOX PARTY (Repetitie 2024)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Voor het zingen de kerk in

Bij de geboorte van Gerard Looman werden de drumstokken al naast hem gelegd, een voorteken van zijn toekomst in de muziekwereld. Geboren en getogen in Wamel, een dorp doordrenkt van muzikale tradities, was Gerard voorbestemd om zijn leven aan muziek te wijden. Zijn liefde voor het ritme begon al vroeg, en door de jaren heen heeft hij met zijn drumstokken ontelbare slagen op de trommels gegeven, elke slag gevuld met passie en toewijding.

De generale repetitie in de kerk van Wamel bracht alle muzikanten en zangers samen onder leiding van dirigent Guus Niessen. Terwijl de klanken van het koor Con Brio en het combo de kerk vulden, zat Gerard hoog boven in de stellage, zijn drumstokken als verlengstuk van zijn ziel. De repetitie vond plaats in de hoopvolle verwachting dat de kerk zou blijven dienen als een toevluchtsoord voor muzikale expressie in de toekomst. Lees verder

Historische plek Fort Sint Andries (2023)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Historische plek Fort Sint Andries

Door Nicole Megens

Jos Kruisbergen, de befaamde Maas en Waalse chroniqueur, ondernam een fascinerende reis naar het historische Fort Sint Andries in Heerewaarden, vastgelegd met zijn camera en drone. Het fort, doordrenkt van een lange en opmerkelijke geschiedenis, bevindt zich op een plek waar de Maas en de Waal elkaar bijna kussen. Eeuwen geleden zag dat er echter heel anders uit, met massa slachtingen door Julius Caesar.

Gijsbert Smits, de historische verhalenverteller en beheerder van Fort Sint Andries, enthousiasmeert met zijn levendige vertellingen. Het fort, strategisch van belang door de eeuwen heen, werd ooit gebouwd door de Spanjaarden en was tot 1780 het langst bemande fort van Nederland, met een garnizoen van wel 300 man. De verschuiving van de rivier leidde tot de bouw van een nieuw fort.

Heerewaarden’s eiland, ooit een niemandsland tussen Varik en het Brabantse Maren Kessel, heeft getuige mogen zijn van diverse bezettingen, waaronder Duitsers en de Luchtmacht. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden enkele soldaten in een hinderlaag gelokt en gedood. Het fort, deels gerestaureerd, herbergt nu zeldzame planten en dient als beschermd natuurgebied en monument. Regelmatig toegankelijk, biedt het fort twee keer per jaar een speciale rondleiding. De verhalen van Gijsbert Smits, geprezen als prachtige verteller door Jos Kruisbergen, maken de geschiedenis van Fort Sint Andries nog levendiger. Kruisbergen filmt al 30 jaar als vrijwilliger voor Tweestromenland in Beeld en Geluid het wonen, werken en leven in het Rivierengebied. Voorheen maakte hij reportages en documentaires voor de landelijke televisie. De film is te zien op www.2bg.nl