Visles van Wamelnaar Ruud Verwoert (2005)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.


Door Bas van der Hoeven


Aan de drukste waterweg van Europa vindt Ruud Verwoert rust. De Wamelnaar is regelmatig aan de Waal te vinden met zijn hengel. In het voorjaar van 2005 zochten cineast Jos Kruisbergen en geluidsman Geert Megens de sportvisser op om de geheimen van een wonderbare visvangst te ontsluieren.
 
Voeren dat scheelt en je moet bij wassend gaan vissen, zo vertelt Verwoert. Omdat de vis dan actief op zoek is naar voedsel in de ondergelopen weilanden. ‘Ze zoeken pieren op nieuwe grond, op andere plekken zijn die op.’
 
De gevangen vis gaat in een emmer water naar de Putting, viswater van hengelsportvereniging Haal op. ‘Dan kunnen we ze van de zomer nog een keer vangen’, zegt de sporthengelaar.
 
Als het niet om de vis gaat, waarom zit Ruud Verwoert dan zo vaak aan het water. ‘Voor de rust. Binnen heb ik niks te doen, buiten daar is het veel mooier en je vangt altijd wel wat.’

Bommeldurp: zelfs op een koude dag hartverwarmend (2020)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Bas van der Hoeven

Bommeldurp: zelfs op een koude dag hartverwarmend

Op de vraag wat caranaval in Maasbommel nu zo gezellig maakt, antwoordt een meisje: “Gewoon met z’n allen bij elkaar, gewoon lekker feest vieren. Gezelligheid.”

Even later demonstreren honderden deelnemers aan de optocht hoe dat in de praktijk werkt. Iedereen heeft de grootste lol, met of zonder drank. De mooiste wagens en loopgroepen komen langs. Veel plaatselijke ongemakken passeren de revue. Een groep ‘zit’ in botsautootjes, iets wat met de kermis blijkbaar niet meer kan. Dan maar met carnaval. Lees verder

De Meren een paradijs voor watervogels (2013)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De Meren, een paradijs voor watervogels

Door Bas van der Hoeven

De Meren is na menselijk ingrijpen een 60 hectare groot natuurgebied midden in de Dreumelse polder geworden. Moeras, rietkragen, weilanden en bosschages zorgen voor een afwisselende biotoop waarin vooral watervogels, maar ook vossen en reeën, zich thuis voelen.

In zijn documentaire De Meren, een paradijs voor watervogels, laat cineast Jos Kruisbergen zien hoe de werkzaamheden in 2013 begonnen. Grondverzetter Jaap Kuijntjes en bodemkundige professor Leo Pons leggen het hoe en waarom uit. De beelden spreken voor zich.

Filmvoorstellingen Jos Kruisbergen in verband met coronavirus afgelast

Het donateursweekend van Tweestromenland in Beeld en Geluid op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 maart is afgelast.

Voorzitter Wim Lamers heeft dit na uitvoerig overleg met diverse instanties besloten. Alle voorstellingen waren volgeboekt, de kans op besmetting met het coronavirus is té groot om dit risico te nemen.

Lamers; ‘We nemen onze verantwoordelijkheid in deze uitzonderlijke situatie. Met D’n Bogerd in Druten gaan we kijken of we ons programma op een later tijdstip dit jaar alsnog kunnen vertonen.’ Zodra hierover meer bekend is wordt u hier per mail van op de hoogte gesteld!

De Wamelse cineast Jos Kruisbergen filmt al 26 jaar als vrijwilliger in het land van Maas en Waal voor Stichting Tweestromenland in Beeld en Geluid.  Hij maakte ook vele reportages en documentaires voor de landelijke televisie.

Op de site 2bg.nl en facebook wordt u op de hoogte gehouden van de activiteiten van de Stichting.