Donateursavonden 2023

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Geweldig, wat een herinneringen. Teruggeworpen in de tijd

Door Nicole Megens

Vrijdagavond ging in een uitverkochte Bogerd in Druten de film in première over het dorp Boven-Leeuwen van cineast Jos Kruisbergen van Tweestromenland in Beeld en Geluid.

Journalist Bas van der Hoeven schreef in de Maas en Waler:
Ga twintig jaar terug in de tijd en kijk verbaasd, vertederd, met ongeloof en bewondering naar hoe eendracht in Boveneind voor een kulturhus zorgde.

De Maas en Waalse chroniqueur Jos Kruisbergen maakte met zijn geluidsman Geert Megens 20 jaar geleden een uniek filmdocument in het dorp van 2003 tot 2009.

Nadat voorzitter Wim Lamers het openingswoord verrichtte, werd Jos in het zonnetje gezet door de Maas en Waalse dialectdichter Rinie van Haren, speciaal daarvoor naar Druten gekomen, met een prachtig gedicht wat binnenkort te lezen is in De Maas en Waler.

Na afloop van de film werden de lovende reacties beschreven door de kijkers in het gastenboek: ‘Nostalgie maar ook de nieuwe tijd’. ‘Geweldig wat een herinneringen’. ‘Het was fantastisch ontroerend. Een historisch filmdocument met eeuwigheidswaarde’. ‘Prachtig hoe kinderen in beeld zijn gebracht, hun verhalen over de school. Een school waar de cultuur van afspat’.

Jos Kruisbergen bedankte ook oud-directeur van de Mariaschool Truus Gerritse, die bij deze première aanwezig was, voor de fijne samenwerking in de 6 jaar dat ze daar hebben mogen filmen.

Donateursavond vrijdag 26 mei volgeboekt.

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

De donateursavond van vrijdag 26 mei in De Bogerd in Druten is volgeboekt.
Er zijn alleen nog kaarten te krijgen voor zaterdagavond 27 mei. Ga twintig jaar terug in de tijd en kijk verbaasd, vertederd, met ongeloof en bewondering naar Hoe eendracht in Boveneind voor een kultuhus zorgde. Reserveren op www.2bg.nl Daar is ook de trailer te zien. Bezoekers krijgen op het einde van de avond een extra film te zien. Cineast Jos Kruisbergen maakte dit voorjaar een prachtige lentefilm.

Zienemaasenwaal 13 april 2023 volgeboekt

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Door Nicole Megens

De extra filmvoorstelling van de  Tweestromenland in Beeld en Geluid op donderdag 13 april om 20.00 uur in De Bogerd in Druten is volgeboekt. De nieuwste documentaires van de Maas en Waalse cineast Jos Kruisbergen worden dan vertoond.

Filmoperateur Theo Kooijmans verzorgt deze avond.

ZieneMaasenWaal 5 april volgeboekt

Nieuwe filmjuweeltjes van Jos Kruisbergen in première

Door Nicole Megens.

De nestor van de Nederlandse televisie en leermeester van Jos Kruisbergen, Gijs Stappershoef en oprichter van Tweestromenland in Beeld en Geluid, had het goed gezien: ‘Jos, je moet alles vastleggen. Monteren kun je nog als je achter de geraniums zit.’

Nu, 29 jaar later, zijn er weer nieuwe filmjuweeltjes uit de periode 1996-2023. In die jaren heeft de Maas en Waalse documentairemaker, deels samen met zijn geluidsman Geert Megens, prachtige filmportretten gemaakt van de Maas en Walers. Soms over alledaagse dingen zoals het wonen, werken en leven in ons mooie Rivierengebied. Deze zijn nu uit het bijzondere archief van Tweestromenland in Beeld en Geluid gehaald en zullen vertoond worden op woensdag 5 april tijdens Ziene Maas en Waal. De aanvang is 20.00 uur in De Bogerd in Druten. De donateurs van de stichting hebben inmiddels een uitnodiging ontvangen.

Binnenkort zijn er enkele trailers te zien op www.2bg.nl

Bent u donateur en heeft u geen mail ontvangen? Neem dan even contact op met 2bg.nl. Mogelijk is uw e-mailadres gewijzigd en nog niet bekend bij onze stichting.

Programma Ziene Maas en Waal:

– De laatste diepvriescentrale (2001)

– Joods gezin beleefde angstige maanden op kerkzolder (1996 -2002)

– Sloop nieuwbouw in het centrum van Wamel (2001)

– Waar zijn die 30 jaar gebleven (1999)

– Het bomenlogenbestaan is nooit afgezaagd (2008)

Pauze

–  Ze zijn de boeren aan het afslachten (2000)

–  De laatste boerenbruiloft (2009)

–  Mieke verdient een standbeeld (2020 – 2022)

–  Schaatsen in Maas en Waal (2022)