Wandellegioen prijst Druten de hemel in (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Als hij vier dagen achtereen wandelt, gaat het hem elke dag beter af. “Die vierde dag is dan een fluitje van een cent!”. Zo maar een opmerking, gemaakt voor de camera van onze cineast Jos Kruisbergen. En als je hem vraagt wat hij nou extra leuk vond tijdens de honderdste Vierdaagse van 2016, dan zegt Bert Konings zonder aarzelen: “Druten. Druten heeft het perfect gedaan.”

En dat hoor je veel vaker tijdens de dag van de intocht, die rare vrijdag in juli die de wandelaars trakteerde op een paar fikse hoosbuien en een paar broeierige hitte-aanvallen. Met klotsende oksels en klamme beblaarde voeten trokken ze de Via Gladiola op, naar de finish op de Nijmeegse Wedren. Maar alom is er lof voor Druten, dat ter gelegenheid van het eeuwfeest voor eenmaal weer in de route was opgenomen.

Uiteraard heeft Aart van Alfen uit Ommeren het óók gered. De groenteman, bekend van tal van markten in onder meer de Betuwe en Maas en Waal, denkt net zoals Bert Konings nog met een tikkeltje weemoed terug aan de ‘dag van Druten’. “Vijfenvijftig kilometer, ik zou het nóóit meer lopen, maar Druten, dát was geweldig!”  Twee hobby’s heeft de marktkoopman: wandelen en, jawel, dammen… Eénmaal heeft hij de Vierdaagse ongeoefend gelopen. “Het werd een complete mislukking”, knikt hij. “Maar toen ben ik ervoor gaan trainen, en eraan verslaafd geraakt.”

Jos Kruisbergen moest het allemaal alléén doen, het filmen van de Vierdaagse-intocht. Hij vloog van hot naar haar, maakte opnamen in Overasselt en vooral ook in Cuijk. Daar trok het legioen onder de vrolijke muziek van DJ Jan (de Alpen-Express, u kent hem wel: ‘Tingelingeling…’) de pontonbrug over richting Mook en Malden. De lopers lieten zich niet inpakken door het dreigende wolkendek; een enkeling verstopte z’n voeten voor de zekerheid maar vast in een plastic zak, in de wetenschap dat je van natte voeten gegarandeerd blaren krijgt,

Ach, af en toe een bui: “Dat moet je accepteren”, vindt wandelaarster Marion Stuart. “Je loopt de Vierdaagse of je loopt ’m níet…” En: “Klagers hou je altijd. De mensen die mopperden over de hitte van de afgelopen dagen, klagen nu over de regen.” Marsleider Johan Willemstein: “Als ’t goed is hebben de wandelaars onder alle weersomstandigheden getraind. Er die weersomstandigheden hebben ze de afgelopen dagen van ons gekregen. Warmte en regen: het hoort bij de Vierdaagse!”

Kortom: het merendeel van de lopers haalde de Via Gladiola. Met of zonder blaren, met of zonder spierpijn. Om even al dat afzien te vergeten. Sommigen rondden hun prestatie zelfs dansend af. Allemaal ontdekken ze dat juist die laatste kilometers een onvergetelijk feest vormen. “Dáár doe je het voor…” Voor het gejuich, voor de bloemen die je zomaar ineens in de hand worden geduwd, voor die knuffels onder het finishdoek. Dan ervaar je wat die Vierdaagse nou eigenlijk is. “Je voelt de eenheid”, zegt Elly Lahy. “Zó zou het in de hele wereld moeten zijn…”

 

 

Maas en Waal heeft de Vierdaagsedoortocht verdiend (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Maas en Waal heeft Vierdaagsedoortocht verdiend (2016)

Ze hebben het echt verdiend, de Maas en Walers: hun eigen Vierdaagse-doortocht. Zeker ook de bevolking van Druten en verschillende dorpen. Die was al bijna vergeten dat er zoiets als dat wandelfeest op bezoek kon komen.

Maar die honderdste editie, vanwege het jubileum voor één keer uitgebreid met een dagelijkse wandelafstand van 55 kilometer, trok Druten terug de Vierdaagse in. Net als vroeger. Voor één keer. Voor ’t laatst? Wellicht. Maar Jos Kruisbergen zou er niet rouwig om zijn als de Maas en Waalse editie weer vaste prik zou worden.

Onze filmmaker heeft de Vierdaagse altijd beschouwd als een stukje van zichzelf. Twaalf jaar lang maakte hij er filmopnamen van voor RTL-televisie, tot hij zich specifiek ging toeleggen op Tweestromenland in Beeld en Geluid. Die koestert Maas en Waal zoals u weet, omdat wat daar vandaag gebeurt morgen geschiedenis is.

Ook uit zijn jongste filmverhaal blijkt weer eens dat Kruisbergen gek is op het rivierenland en op de Vierdaagse. “Voor RTL had ik te maken met de factor tijd; ik kon alleen maar korte reportages maken. Nu mag ik zelf bepalen hoe lang de film wordt”, zegt hij. “Dit jubileum is een unieke kans om Maas en Waal weer eens op de voorgrond te zetten.” Een gastvrij Maas en Waal, dat de lopers warm ontving, verkoelde, knuffelde, verwende, voedde, laafde en  bejubelde.

Prachtig, die beelden van wandelaars die in rijen door dat mooie gebied trekken. Jos Kruisbergen laat dromerig dorpjes als Hernen, Leur en Bergharen ontwaken uit een diepe zomerslaap en filmt die vroege eerste wandelaar terwijl een bloedrode zon zich ontworstelt aan het water. Een stel Belse boerenknollen doet zich loom tegoed aan het groen dat al wat begint te zinderen. Een pláátje is het, je kunt het zó voor een kalender gebruiken.

De cineast laat zien hoe een snurkend Balgoij wakker wordt geschud door massa’s wandelgekken. Irma van der Veer smeert daar een vracht beschuiten met jam en presenteert die, desgewenst mèt een beker thee, aan de liefhebbers. De eerste pruimen zijn er ook. En blije muziek.

In het schaduwrijke Hernen staan emmers vol verkoelend water klaar en bij de dorpskerk worden gul high-fives uitgedeeld aan genietend grut.

Excelsior uit Horssen heeft een befaamd stukje muziek ingestudeerd: ‘Wij lopen de Vierdaagse mee’; voor ’t eerst sinds jaren schalt het lied weer door de straten van Druten. Aan de ‘grens’ van het dorp krijgen de plaatselijke meelopers een gelegenheidspaspoort uitgereikt en een unieke Drutense herinneringsmedaille.

Via Afferden komt ook Beuningen in beeld. Gerda Kalkers en Ini van Koolwijk vertellen dat ze ’t wel érg warm vinden. Veel meer Maas en Waalse lopers laten zich kort uit voor Jos Kruisbergens camera. Aart van Alfen bijvoorbeeld, Agnes Sijtsma. En Walter van Hall die trots pronkt met het logo van de Bootspotvereniging ’t Wamels Kwartiertje op zijn shirt.

Burgemeester Luciën van Riswick wacht met spanning af of de Vierdaagse in de toekomst misschien toch nog eens iets gaat doen met zijn Druten. “Dit feestje moet zichzelf verkopen”, knikt hij. “We moeten gewoon maar eens kijken wat er de komende tijd gebeurt…”

Druten stapt met nieuw shirt Vierdaagse 2016 in

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Druten stapt met nieuw shirt Vierdaagse 2016 in

Voor ’t eerst sinds vijftig jaar wordt Druten weer opgenomen in het Vierdaagseparcours. En daar zijn ze behoorlijk trots op in en rond het Maas en Waalse dorp. Dat bleek in de eerste januariweek tijdens een vrolijke plechtigheid in het gemeentehuis. Daar ontspon zich een klein feestje waarin Druten aankondigde dat het zich flink zal roeren tijdens het internationale wandelevenement, dat in juli 2016 voor de 100e keer zal worden gehouden.
Lees verder