Steenkamps laatste Koningsdag: “Ik zal de mènsen missen…” (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Steenkamps laatste Koningsdag: “Ik zal de mènsen missen…”

Koningsdag had vele kanten. Althans: in Wamel. Wat er behalve een hoop muziek en feestelijkheden allemaal voorbij kwam? Het naderende afscheid van burgemeester Thomas Steenkamp, die zich de afgelopen achttien jaar zeer geliefd heeft gemaakt in de gemeente West Maas en Waal. De sluiting van zorgcentrum Huize Henricus is ook zo’n hot-item. Traditioneel trekt de feestelijke oranjestoet dwars door het zorgcentrum, tot groot plezier van de bewoners die binnen enkele weken allemaal zullen moeten verhuizen. Lees verder

Koninklijke lof voor Bennie Looman (2017)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Koninklijke lof voor Bennie Looman (2017)

Apetrots is hij, de kleine man, als je hem naar zijn grootvader vraagt. “Ik vind opa Bennie een super-opa”, zegt Morgan ernstig en uit het diepst van zijn hart.

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen heeft een opa die een lintje kreeg van de koning. Het overkwam de Wamelse bakker Bennie Looman tijdens de jaarlijkse lintjesregen ter gelegenheid van koning Willem-Alexanders verjaardag. Lid in de Orde van Oranje-Nassau werd hij. Burgemeester Thomas Steenkamp speldde hem de versierselen op. Extra zorgvuldig, zo leek het. Zou best kunnen, want de burgemeester stopt binnenkort met zijn bestuursambt; het was de laatste keer dat hem die belangrijke taak werd toevertrouwd, volgend jaar is er immers een andere eerste burger? Lees verder

Koningsdag in Maas en Waal kent veel gezichten (2016)

Alle films op deze website zijn auteursrechtelijk beschermd en mogen niet worden gekopieerd. Het plaatsen van een link naar onze website is wel toegestaan.

Koningsdag in Maas en Waal kent veel gezichten

Gerard Geurts musiceert al 75 jaar bij fanfare Eendracht in Afferden. Dan heb je alles wel gehoord of gezien, zou je denken. Maar Gerard glundert vol trots als hij vertelt dat hij vandaag, op Koningsdag 2016, het Wilhelmus mag dirigeren ‘als de burgemeester de vlag hijst’. Dat doet de nestor in stijl.

Zo neemt iedereen zijn of haar taak serieus op deze feestdag. Neem nu koster Jan Derks die al 35 jaar zorgt dat de vlag statig aan de kerktoren van Niftrik wappert. Met de driekleur beklimt hij mét meterslange vlaggenmast trappen en gammele laddertjes om helemaal bovenin de toren het uiteinde van de mast met stukjes koetouw aan de klokkenstoel te knopen.

Wat opvalt in de film van Jos Kruisbergen is het plezier dat iedereen heeft. Van piepjong tot oud, van organisator tot toeschouwer, iedereen geniet van de festiviteiten. Oké, een benauwd momentje is er voor de Drutense burgemeester Luciën van Riswijk. Die mag als eerste abseilen van de Oude Toren, een cadeautje aan de dorpsgenoten van het jubilerende Oranjecomité Puiflijk. “Ach , je komt altijd beneden”, relativeert Van Riswijk als hij met een helmpje op naar buiten klimt. “Maar ik hoop dat het er een beetje netjes uitziet.” Dat gebeurt. Koel als een commando daalt hij af.

Ook Benny van Dinteren vervult zijn taak met verve. Hij schiet vanuit de toren confetti af. “En straks mag ik de zeepkisten op de helling douwen”, zegt hij. Benny gaat er een beetje deftig van praten, maar ook dat hoort bij Koningsdag.

Overal voert oranje de boventoon, Maas en Waal is blijkbaar zeer koningsgezind. “Ach dat valt wel mee”, zegt Elles Jansen als ze uit haar driepersoons zeepkist stapt. “Dit is gewoon een gezellig dorp, dat graag feest viert.”

 

 

Eerste Koningsdag in Wamel (2014)

Koningsdag. Een nieuw woord dat nog niet eens in alle woordenboeken staat vermeld. Maar desondanks is het overal grootscheeps gevierd.

Neem nou Wamel, dat op zaterdag 26 april 2014 compleet oranje was gepenseeld onder leiding van een vernieuwd en verjongd Oranjecomité. Die club was letterlijk en figuurlijk uitermate goed gemutst vanwege de viering van Koning Willem-Alexanders verjaardagsfeestje. Lees verder